Waarom Agata Troost kandidaat staat voor algemeen bestuurslid

Wie zijn de mensen die zich op de linkse lijst van het Marxistisch Forum verkiesbaar stellen voor het nieuwe partijbestuur die je in november kunt kiezen? We stellen elke kandidaat kort aan je voor aan de hand van hun motivatiebrief. Vandaag introduceren we Agata Troost, kandidaat voor algemeen bestuurslid.

Beste kandidatencommissie,

Mijn naam is Agata Troost, ik ben 27 jaar oud, werkzaam als PhD onderzoeker bij TU Delft en sinds 2015 lid van de SP. Alhoewel ik al sinds mijn 17e actief ben bij linkse bewegingen, is de SP mijn eerste partij en de eerste organisatie waar ik discipline en gestructureerd activisme heb geleerd. Dankzij de SP heb ik veel geweldige kameraden ontmoet, Nederlandse taal en cultuur ontdekt (ik ben geboren en opgevoed in Warschau), maar vooral met mijn eigen ogen gezien hoe gezamenlijke actie van gewone mensen verandering kan brengen. Als ROOD lid heb ik aan de succesvolle campagnes tegen minimumjeugdloon en flexwerk deelgenomen; als lid van de afdeling heb ik voor inspirerende initiatieven zoals het Nationaal Zorgfonds en onze lokale acties met honderden Utrechters gesproken. Daarnaast heb ik ook zelf acties geleid en evenementen georganiseerd als (officieel sinds 2017) algemeen bestuurslid van afdeling Utrecht. In 2018 heb ik ook als kandidaat raadslid aan de gemeenteraadsverkiezingen deelgenomen, ook een tijd als vrijwilliger fractiemedewerker meegedraaid; uiteindelijk bleek de gemeenteraad niet de meest inspirerende plek voor mij, maar dankzij die ervaringen heb ik nu meer begrip van de dagelijkse realiteit van parlementaire democratie.

Ik heb dus veel redenen om bij de SP actief te zijn en mijn best te doen om haar te steunen. Ik ben ook blij met mijn functie als bestuurslid in Utrecht en zou daarmee graag doorgaan. Maar er komt nu een moment voor mij om nog meer te doen. Daarom wil ik me kandideren voor de positie van een algemeen bestuurslid van de partij.

In cijfers

Leeftijd: 27
Woonplaats: Utrecht
Politieke ervaring: lid van de SP en ROOD sinds 2015; sinds 2017 lid van afdelingsbestuur in Utrecht; sinds 2018 fractiemedewerker SP gemeenteraad Utrecht.

Bereikbaar op: agatatroost@gmail.com

Het is geen geheim dat onze partij zich nu in een moeilijke situatie bevindt. In zekere mate is dat een weerspiegeling van een grotere existentiële crisis van het internationale links. Het is duidelijk dat kapitalisme, brutaal in zijn onvermijdelijke neoliberale vorm, heeft gefaald. We kunnen of de aankomende klimaatcatastrofen, bezuinigingen, oorlogen en pandemieën accepteren – of de strijd aangaan door een duidelijk antikapitalistische, socialistische visie naar buiten te brengen. De huidige leiding van de partij doet precies het tegenovergestelde door kritische, door marxisme geïnspireerde leden te royeren en ideologische tegenstemmen, waaronder die van jongeren van ROOD, tot zwijgen te brengen.

Als partij bestuurslid wil ik me inzetten voor een open discussiecultuur, maar ook tot een politieke koers gebaseerd op een marxistisch wereldbeeld, internationalisme en het opbouwen van partijbeweging. Met het laatste bedoel ik vooral dat de SP een brede partij moet worden die een aanknopingspunt is voor verschillende organisaties en meer specifieke campagnes van de arbeidersklasse. Van de uitdagingen in de komende jaren vind ik, naast kapitalisme zelf, klimaatverandering het meest belangrijk. Door een effectieve strijd tegen de klimaatverandering zullen we volgens mij onvermiddelijk tot een botsing met het kapitalistisch systeem komen. Ik ben wel bereid om dit en andere van mijn standpunten te bespreken met andersdenkende partijleden, en natuurlijk met de commissie zelf.

Voor al die redenen stel ik me kandidaat samen met andere kameraden actief bij het Marxistisch Forum. Ik hoop dat we dankzij de steun van gelijkdenkende partijgenoten de Socialistische Partij tot een aantrekkelijke en krachtige antikapitalistische partij van de 21e eeuw kunnen maken.

Met vriendelijke groet,

Agata Troost