Waarom Foppe de Haan kandidaat staat voor algemeen bestuurslid

Wie zijn de mensen die zich op de linkse lijst van het Marxistisch Forum verkiesbaar stellen voor het nieuwe partijbestuur die je in november kunt kiezen? We stellen elke kandidaat kort aan je voor aan de hand van hun motivatiebrief. Vandaag introduceren we Foppe de Haan, kandidaat voor algemeen bestuurslid.

Beste kandidatencommissie,

Graag wil ik bij mij deze melden als kandidaat-algemeen bestuurslid. Ik heb mij twee jaar terug ook al kandidaat gesteld, destijds met een vager idee van wat er mis was, en een wens om werk te maken van de verdere democratisering van de partij. Maar met dezelfde overtuiging dat de partij is afgedreven van haar socialistische grondslag, en dat er daarnaast veel te weinig werk wordt gemaakt van verdiepende en ideologische scholingen, met alle gevolgen van dien voor de aantrekkingskracht van onze partij in het bijzonder, maar ook links in het algemeen.

Helaas is het er sindsdien bepaald niet beter op geworden, wat betreft die democratisering. Het afgelopen half jaar zijn intern compleet gedomineerd geweest door de gevolgen van het partijbestuur onder leiding van het dagelijks bestuur, die ervoor kozen om pogingen in deze richting door partijgenoten af te straffen middels belabberd onderbouwde royementen, met pogingen tot karaktermoord in de nationale pers, enzovoorts. En nu is zelfs een door het partijbestuur gedragen voorstel van de Commissie-Kooiman om Rood af te stoten en geen vervangende vereniging op te richten “vanwege het risico op herhaling”. Alsof we nog niet genoeg actieve en jonge leden zijn verloren, stelt het bestuur nu dus voor om een socialistische politieke partij worden die geen onafhankelijke jongerenorganisatie duldt.

Als we op termijn niet compleet irrelevant willen worden, moet dit anders. En om daaraan bij te dragen, wil ik mezelf beschikbaar stellen, samen met een aantal anderen die actief zijn in het Marxistisch Forum. Focus hierbij zal zijn om mensen weer enthousiast te krijgen voor socialisme, en de partij te democratiseren — hierover later meer, als we ons programma hebben vastgesteld.

In cijfers:

Leeftijd: 37
Woonplaats: Zeist
Politieke ervaring: 2004-2012 bestuur verscheidene studie- en woonverenigingen; 2018-Heden bestuurslid Nederlandse Vereniging voor Veganisme; 2013-Heden Actief in SP Zeist; 2019-Heden Voorzitter SP Zeist

Bereikbaar op: 0640370245 en sp@beyondmeritocracy.com

Dan over mij. Ik ben als persoon geduldig, beheerst, belezen, ik kan schrijven, en kan redelijk inschatten waar mensen zitten als ik probeer iets uit te leggen of mee te geven. Ik ben nu sinds eind 2012 lid van de partij, en actief sinds ik in Zeist ben komen wonen. Ik zit nu 6 jaar in het bestuur, waarvan de afgelopen 2 jaar als voorzitter. Daarnaast ben ik ook actief als bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, met in mijn verdere takenpakket penningmeesterschap, IT, en educatie. Via mijn AB-schap wil ik me inzetten voor een nonsektarisch, marxistische, transparante partij, die mensen weer enthousiast maakt om voor onze partij actief te worden, en waarin ieder lid de ruimte heeft om op zijn of haar manier bij te dragen aan het opbouwen van een socialistische partij en maatschappij.

Kameraadschappelijk,

Foppe de Haan