Waarom Patrick Zoomermeijer kandidaat staat voor algemeen bestuurslid

Wie zijn de mensen die zich op de linkse lijst van het Marxistisch Forum verkiesbaar stellen voor het nieuwe partijbestuur die je in november kunt kiezen? We stellen elke kandidaat kort aan je voor aan de hand van hun motivatiebrief. Vandaag sluiten we af met Patrick Zoomermeijer, kandidaat voor algemeen bestuurslid.

Ik ben Patrick Zoomermeijer, 51 jaar oud en sinds mijn vroege tienerjaren overtuigd socialist, marxist. Mijn motto is: strijd, solidariteit en socialisme. Ik neem geen blad voor de mond en voel mij aangesproken door deze uitspraak van de Ierse socialist Jim Larkin: “The great appear great because we are on our knees. Let us rise!”

Na eerst actief geweest te zijn geworden bij de Socialistische Arbeiderspartij (SAP) en daarna bij Offensief, sloot ik mij in 1998 bij de SP aan, toen nog met Handvest 2000 als beginselprogramma, dat ik samen met anderen fel heb verdedigd op congressen en conferenties. Nu ben ik alweer 10 jaar fractievoorzitter voor de SP in Zaanstad en van 2015 tot 2018 was ik reeds algemeen bestuurslid in het Partijbestuur. Dat was nog met Ron Meyer en Emile Roemer.

Mijn voornemens voor als ik weer in het Partijbestuur gekozen wordt zijn in hoofdlijnen nog steeds dezelfde als in 2015, omdat de opgaven niet fundamenteel zijn veranderd:

Als algemeen partijbestuurslid wil ik mijn bijdrage leveren aan de politieke leiding van de partij. Voor mij gaat leiding geven in de eerste instantie om idealen en het aanscherpen van ideeën door daarover met elkaar in discussie te gaan. Deze idealen en ideeën staan nooit los van de praktijk, dus niet los van onze acties, los van ons raadswerk of los van de straat. Maar de ideeën, gebaseerd op de jarenlange ervaringen van acties in het heden en strijd in het verleden, heden en elders in de wereld, zijn de basis.

In cijfers:

Leeftijd: 51
Woonplaats: Zaandam
Politieke ervaring: Actief lid SP sinds 1998, 2001-2003 voorzitter kerngroep SP Amsterdam Zuidoost, 2002-2003 duo-raadslid voor de SP in Amsterdam Zuidoost, 2007-2009 actiecoördinator SP Zaanstreek, 2008-2010 voorzitter SP afdeling Zaanstreek, 2010-heden fractievoorzitter SP Zaanstad, 2015-2018 lid partijbestuur SP (gekozen op congres).

Bereikbaar op: rodezaanstreek@gmail.com

Een dringende taak is ideologische verdieping. Want we zijn de laatste jaren geconfronteerd met een aantal vragen en dilemma’s. Wat maakt de SP socialistisch en niet sociaal-democratisch? Hoe kunnen we nieuwe groepen aan ons binden? Waarom hebben we electoraal niet geprofiteerd van de teloorgang van de PvdA? Hoe ontwikkelen we meer kader? Onder welke voorwaarden is regeringsdeelname een reële optie? Moeten we dat wel willen?

Het partijbestuur is de plek om het voortouw te nemen in het proberen te beantwoorden van deze vragen en zo de partij ideologisch verder te versterken. En om die discussie in alle lagen van de partij mogelijk te maken, en niet over te laten aan een ‘groepje wijzen’. Zodat we niet vergeten waarvoor de SP ooit was opgericht: niet met besturen als doel, maar als middel. Niet om de scherpe kantjes van het kapitalisme af te halen, maar voor echte sociale verandering. Het gaat ons om een andere maatschappij, voor en door de meerderheid: dat is socialisme!

Ik hoop met mijn ervaring en ideeën een pittige, nodige en opbouwende bijdrage aan het Partijbestuur te mogen leveren.