Aankondiging van ‘Eenheid in verscheidenheid’, een radicaal programma voor een democratische SP

De kandidaten voor het partijbestuur van de SP van het Marxistisch Forum hebben vandaag hun programma gelanceerd. In het programma, genaamd “Eenheid in Verscheidenheid”, pleiten de kandidaten gezamenlijk voor een democratischere SP met een radicalere koers. Ook pleiten ze voor de terugkeer van ROOD als jongerenorganisatie van de SP. De partijbestuursverkiezingen staan gepland tussen 4 en 14 november. 

De marxisten spreken in hun platform van een SP in een “forse ideologische, organisatorische en politieke crisis”.

Het platform van de marxisten focust op een aantal onderdelen, waaronder het heropbouwen van de partij en de democratisering van de partijstructuren. Ook internationale solidariteit en een radicalere strategie voor de partij krijgen aandacht. De marxisten pleiten tegen onprincipiële regeringsdeelname en het leveren van burgemeesters. Ook willen ze alle bestuurslagen van de partij openbaar inzichtelijk maken voor leden.

Voorzitterskandidaat Tijs Hardam:

“Met dit platform willen we een positieve visie presenteren van waar we met de partij heen willen. Dit is een handvest waarmee we de discussie aan kunnen gaan met andere leden en onze voorstellen breder bekend maken. We proberen hier te breken met hoe er normaal verkiezingen in de SP plaatsvinden, waarbij het politieke profiel van kandidaten vaak onduidelijk is. Zo is er ook wat te kiezen.”

Algemeen secretaris kandidaat Michel Eggermont:

“De SP is in een crisis. Met dalende ledenaantallen en een politieke koers die steeds meer gematigd wordt is het tijd voor een nieuwe bestuurscultuur. We willen toewerken naar een SP die zich inricht zoals we ook de rest van de maatschappij voor ons zien; democratischer en met ruimte voor meningsverschillen. Hierin moet ROOD, onze jongerenorganisatie, weer een belangrijke plek krijgen.”